کارتن گونهای محصول کاغذی است که از ترکیب ورقهای کاغذ درست میشود و به گستردگی در بسته بندی به کار میرود. ماده اولیه تولید ورق کارتن بسته بندی ، کاغذ است. کاغذ بیشترین تاثیر را در کیفیت و قیمت ورق کارتن دارد. در این مقاله از سایت چاپم کن به بررسی معایب و مزایای ورق کارتن می پردازیم. با ما همراه باشید.
کارتن چیست؟
کارتن گونهای محصول کاغذی است که از ترکیب ورقهای کاغذ درست میشود و به گستردگی در بستهبندی به کار میرود. کارتن معمولاً از سه لایه کاغذ ساخته میشود که دو لایه رو و زیر آن ورق صاف و یک لایه میانی کاغذ چیندار است.
انواع ورق کارتن در ساخت جعبه بسته بندی
ورق کارتن , کاغذی است که مواد اولیه آن از کاغذ و مقوای باطل شده ساخته شده و در صنایع بسته بندی و کارتن مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع کاغذ در گرماژ مختلف از حدود ۱۱۰ گرم و بالاتر ساخته می شود و با توجه به درخواست مشتری به شکل رول های مختلف به بازار عرضه می شود.
هر مقدار این لایه ورق ضخیم تر باشد, کیفیت بسته ساخته شده از آن بالاتر خواهد بود و قابلیت حفاظت و حمل بیشتری دارد.
سینگل فیس
مقوای دو لایه کنگره دار را سینگل فیس می نامند. سینگل فیس که از دو لایه کاغذ زیره و فلوت یا کنگره تشکیل شده بر حسب کاربرد به دو صورت رول ( با عرضهای معین ) و شیت یا صفحه یا ورق ( با طول و عرض درخواستی ) روانه بازار مصرف می گردد. بنا به خواسته مشتری و مورد مصرف سینگل فیس از نظر ضخامت و شکل ظاهری کنگره ها غالبا در سه نوع که با حروف اختصاری لاتین E , B ,C مشخص می شود . این مقوا با جزئیات ذیل تولید و عرضه می گردد:
( شایان ذکر است اعداد ذکر شده ذیل تقریبی بوده و ضخامت لایه های کاغذ چسبیده شده به کنگره ها که در سینگل فیس لایه زیرین می باشد در نظر گرفته نشده )
- E : ارتفاع هر کنگره ۱/۱ تا ۶/۱ میلی متر و تعداد کنگره در هر متر طول ۲۹۰ تا ۳۲۰ عدد
- B : ارتفاع هر کنگره ۱/۲ تا ۹/۲ میلی متر و تعداد کنگره در هر متر طول ۱۲۵ تا ۱۵۰ عدد
- C : ارتفاع هر کنگره ۵/۳ تا ۷/۳ میلی متر و تعداد کنگره در هر متر طول ۱۲۰ تا ۱۴۵ عدد
صفحه کارتن یا مقسم کارتن
صفحه کارتنی یا مقسم کارتنی که به نامهای دیگری همچون لایی کارتن یا لایی کارتنی ، دیوایدر یا جداکننده ، ورق کارتن یا ورق کارتنی و منقسم کارتن یا منقسم کارتنی شناخته می شود. همان گونه که از نام مقسم بر می آید به معنای تقسیم کننده است و به عنوان جداکننده در بسته بندی محصولات و کالاها عمل می کند.
صفحه یا مقسم در صنایع و کارخانجات جهت بسته بندی و پالت بندی محصول کاربرد دارد. چنان که مقسم ها را به صورت عمودی یا افقی و یا در هر دو حالت در داخل کارتن یا پالتهای آهنی لبه دار و یا به صورت افقی در کف و میانه ها و بالای پالتهای چوبی قرار می دهند تا به محافظت و جلوگیری از برخورد و صدمه دیدن کالاها ، حفظ تعادل و یکپارچگی پالت و محصول ، ایجاد ردیفها یا طبقات بیشتر ، جلوگیری از حرکت سطحی کالاها روی همدیگر و عدم آسیب دیدگی کالاها کمک کنند .
انواع ضخامت ورق کارتن
صفحه و دیوایدر بنا به نیاز مشتری از مقوای کنگره دار که غالبا در سه نوع دو لایه یا سینگل فیس ( با یک کنگره و یک کاغذ زیرین ) سه لایه ( با یک کنگره و دو کاغذ در طرفین ) و پنج لایه ( با دو کنگره ، یک کاغذ میانی و دو کاغذ در طرفین ) با ضخامتها و شکل کنگره در دو و سه لایه ( Eتا ۶/۱ میلیمتر ضخامت – B تا ۲.۹ میلی متر ضخامت – C تا ۳.۷ میلیمتر ضخامت ) و در پنج لایه ( BC تا ۶.۷ میلیمتر ضخامت ) با ابعاد و تعداد متناسب با نیاز و درخواست مشتری تولید و پس از بسته بندی با پالت یا بدون پالت جهت شرکت خریدار بارگیری و ارسال می گردند.
انواع ورق کارتن
همانطور که گفتیم ورق کارتن را میتوان با توجه به ابعاد گوناگون، تقسیمبندی کرد. یکی از معیارهای رایج تقسیمبندی ورق کارتن، تعداد لایههای آن میباشد. بر اساس تعداد لایه، ورق کارتن را میتوان به سه دسته گوناگون سه لایه ( ۳ لایه )، پنج لایه ( ۵ لایه ) و هفت لایه ( ۷ لایه ) تقسیم کرد. با توجه به مصارف و کاربرد گوناگون جعبه کارتن، میتوان از هر کدام از این ورق کارتن با لایههای مختلف استفاده کرد. هر کدام از این سه دسته یاد شده در بالا، خود نیز با توجه به نوع فلوت به کار گرفته شده و نوع کاغذهای مورد استفاده شده در آن ،به انواع متعددی تقسیم میشوند.
ورق کارتن سه لایه
ورق کارتن سه لایه با توجه به نوع فلوت اسفاده شده در آن به انواع ورق کارتن سه لایه A فلوت، B فلوت، C فلوت، E فلوت و F فلوت تقسیم میشوند. اما پر استفادهترین نوع فلوت در ورق کارتن سه لایه، فلوت B و C است.
ورق کارتن پنج لایه
همانطور که از اسم این ورق پیدا است، از پنج لایه تشکیل شده است که از مقاومت بسیار مطلوبی جهت حفظ و نگهداری محصول داخل جعبه برخوردار است. به طور رایج، در ورق کارتن پنج لایه به صورت ترکیبی از فلوت B و C استفاده میشود.
مزایای جعبه کارتن:
محافظ مطمئن برای محصولات:
با توجه به آن که “ورق کارتن” از لایههای مختلفی ساخته میشود، نسبت به سایر روشهای بستهبندی، محصولات داخل جعبه را بهتر مورد نگهداری قرار میدهد. همچنین به دلیل وجود لایهی فلوت در “ورق کارتن“، استقامت آن در برابر ضربه افزایش یافته است.
دوستدار محیط زیست:
با توجه به آن که کاغذهای به کار رفته در “ورق کارتن” به طور معمول از مواد بازیافت ( کاغذ، مقوا و کارتن کار کرده ) ساخته میشوند، میتوان کارتن و جعبه کارتن را یکی از مطلوبترین روشهای بستهبندی دوستدار محیطزیست در نظر گرفت.
قیمت پایین و مقرون بصرفه بودن:
همانطور که در بالا بیان شد، با توجه به بازیافتی بودن مقادیری از اجزای “ورق کارتن“، جعبه کارتن با قیمت پایینی تولید و به بازار عرضه میشود.
تنوع در ابعاد:
امروزه با استفاده از دستگاههای پیشرفته دایکات، میتوان “ورق کارتن” را با سایزهای متنوع برش داد و جعبه کارتن را با ابعاد مختلف متناسب با اندازه محصولات، تولید کرد. این تنوع سایز با کمترین قیمت و زمان ممکن، امکانپذیر است.
تفاوت ورق کارتن با مقوا
این مورد طبیعی است که اگر در صنعت بستهبندی فعالیت ندارید، تفاوت بین مقوا و ورق کارتن را ندانید. این دو هر کدام در صنعت بستهبندی کاربردهای مختلف و همچنین فرایند ساخت متفاوتی از یکدیگر دارند. به طورکلی مقوا را میتوان همان کاغذ دانست که از ضخامت بیشتری برخوردار است و فرایند ساخت راحت تری نسبت به ورق کارتن دارد و همچنین بر خلاف ورق کارتن، مراحل بازیافت پیچیدهتری را لازم دارد.
ورق کارتن همانطور که در این مقاله مطالعه کردید از لحاظ ساختار بسیار با مقوا متفاوت است و از سه، پنج یا هفت لایه جداگانهی به هم چسبیده تشکیل میشود. بزرگترین تفاوت مقوا با ورق کارتن، وجود لایهی فلوت ( کاغذ دندانهای و کنگرهای شکل ) است که وجود آن در ورق کارتن سبب افزایش مقاومت ورق کارتن در مقایسه با مقوا در صنعت بستهبندی شده است.
همچنین چند لایه بودن ورق کارتن باعث مقاومت بیشتر جعبه کارتنی در برابر رطوبت و حفظ محصولات درونش میشود. مراحل ساخت ورق کارتن پیچیدهتر از ساخت مقوا است اما بازیافت راحتتری را نسبت به مقوا دارد.